Historicky můžeme nalézt zmínku o taurinu v roce 1827, kdy ji chemikové Gmelin a Tiedemann získali vařením oslího žlučníku ve vodě. Pojem taurin se v literatuře objevuje až v roce 1838, po odštěpení taurinu z kyseliny taurocholové.
Chemicky se jedná o 2–aminoetansulfonovou kyselinu, látku dobře ve vodě rozpustnou, bez chuti a zápachu a bez toxických a jiných škodlivých účinků. Je bohatě rozšířena v živočišné říši, což je důkazem toho, že zřejmě hraje v těchto organizmech důležitou úlohu. V lidském těle vzniká jako produkt odbourání aminokyseliny cysteinu a do těla se dostává potravou. Tělo je schopno si samo syntetizovat jen nepatrné množství této látky. Nejvíce taurinu obsahují mořští živočichové, ryby a svalovina.
Význam taurinu pro organizmus spočívá v udržení dobrého chodu orgánových a buněčných funkcí tím, že ovlivňuje jejich antioxidační a osmoregulační vlastnosti. Je důležitou látkou při vývoji centrálně nervového systému a pravděpodobně působí jako brzdící element v neuronovém přenosu. Další důležitou roli hraje v transportních pochodech kalcia, magnezia a zinku. Uložením taurinu na biologické membrány dochází ke stabilizačnímu působení na systémové funkce buněčných membrán. V lidském těle je nejvíce taurinu obsaženo v centrálním nervovém systému, v sítnici, svalovině, mozku, játrech a srdci.
Oko se hned po zažívacím systému stalo předmětem zájmu výzkumů. Taurin vytváří nejčastější aminokyselinová spojení v slzném filmu a v tkáních oka. Byla prokázána jeho důležitá role pro zdraví oka a pro jeho vývoj. Je důležitý pro osmoregulaci rohovkového epitelu. Jeho aktivními transportními mechanizmy je kompenzován jak hypertonický rohovkový stres (přílišná koncentrace slzného filmu např. při nošení kontaktních čoček v suchém prostředí a u obrazovek), tak hypotonický rohovkový stres (např. u rohovkového edému, při sportu, plavání). Taurin stabilizuje lysozym v slzném filmu a brání jeho rozkladu. Znamená to, že posiluje nespecifický imunitní systém oka, taurinem stabilizovaná bílkovina je více hydroskopická, a proto může být zásobárnou vody při nošení kontaktních čoček. Kromě toho má taurin vynikající antioxidační vlastnosti, to znamená, že chrání tkáně oka před radikály, které mohou vzniknout při metabolických pochodech a fotooxidačních procesech. Ochranné působení taurinu na membrány je potřebné pro zachování intaktnosti světločivých receptorů. Taurin je proto v oftalmologii používán k zabránění oxidativních škod na povrchu oka a ke stabilizaci slzného filmu. Tím, že brání uvolňování histaminu z buněk, brání alergickým reakcím a zklidňuje podráždění očí.
Možnost použití taurinu jako důležitého, zdraví ochraňujícího doplňku stravy je známa již od 30. let minulého století. V poslední době se přidává do infuzních vyživovacích roztoků uměle vyživovaných osob. Při konzervaci orgánů a tkáňových kultur se přidáním taurinu podstatně zvyšuje schopnost přežití buněk. Terapeutické použití taurinu při léčbě srdečních chorob je stále vedeno jen jako výživu doplňující prostředek.
V očním lékařství se taurin přidává do některých léčiv pro tyto své vlastnosti:
· osmoregulace rohovkových epiteliálních buněk (hypo a hypertonický stres),
· stabilizace lysozymu,
· hydratace bílkovin a jejich lepší splachovatelnost,
· redukce uvolnění histaminu,
· antioxidační působení,
· aktivační schopnost.
Teprve od roku 2003 je taurin používán v moderních multifunkčních prostředcích v hygieně kontaktních čoček. V All-in-One roztocích je použit pro své shora popsané pozitivní vlastnosti a stává se tak dalším způsobem ochrany zdraví oka a jeho obrany proti škodlivým vlivům. Znamená to, že tato látka s mnoha pozitivními vlastnostmi nalézá použití jako doplňující ochranná substance i v kontaktologii.
Autor: Květa Kvapilíková
2024 © 4stav.cz | Provozovatel: EXPO DATA spol. s r.o. | Webmaster: ORAX, s.r.o., EXPOCOMP, spol. s r.o.